Dirigent

Henk Mertens studeerde dirigeren bij Alex Schillings aan het conservatorium van Zwolle.  Verder volgde hij masterclasses/lessen bij  o.a. Jan Cober, Jan Stulen, Tijmen Botma, Jos van de Braak en deed hij met goed resultaat mee aan de internationale dirigentenwedstijd van het Festival De Musique Francaise 2012 te Parijs.  Hij dirigeerde diverse orkesten waaronder het Landgraafs  Symfonieorkest en Muziekvereniging Tot Onderling Genoegen Welten.  Met laatst genoemde werd hij tijdens het Wereld Muziek Concours 2009 te Kerkrade Limburgs kampioen in de tweede divisie. 

 

Op dit moment is hij als dirigent verbonden aan het harmonieorkest van het Koninklijk Geldrops Muziek Corps te Geldrop, Koninklijke Harmonie Uitspanning Na Arbeid te Valkenswaard en Brassband Valuas te Venlo.

 

 

Klarinettist

Als klarinettist volgde hij aan het conservatorium van Maastricht de opleiding tot uitvoerend musicus klassiek met als specialisaties kamermuziek en orkestspel bij Leo van Tol (soloklarinettist LSO) en Léon Bosch (soloklarinettist Ned. Philharmonisch Orkest). Daarnaast volgde hij masterclasses bij o.a. Ralph Manno (Münchner Philharmoniker) en Karel Dohnal (prague clarinet quartet). Zijn muzikale 'roots' liggen bij kon.harm.st.Philomena te Chevremont.

Verder is hij als speler verbonden aan kamermuziekgezelschap The New Clarinet Symphonics (Bes- en altklarinet), Philharmonie Bocholtz. 

 

Componist en orkestrator

Aan het conservatorium van Maastricht studeerde hij naast klarinet ook compositie bij John Slangen.

Enkele van zijn stukken zijn:

Deux sentiments voor piano solo, Premiére in 2002 door Tjeu Zeijen.

Metamorfose 1 voor cello solo (2005).

Sonos voor altklarinet, basklarinet en contrabasklarinet (opname in 2006 door Koen Cuijpers op basklarinet, Marc Bongers op Contrabasklarinet en Henk Mertens op Altklarinet).

Aér voor kamerensemble (in opdracht van blazersensemble Zuiderwind olv Jos van de Braak, premiere in april 2008).

Lililili voor Sopraan en piano (in opdracht van Stichting Limburgse Literaire Lies, premiere oktober 2009).

Largo en Scherzo voor klarinetensemble (in opdracht van The New Clarinet Symphonics, Premiére in Zaamslag 2010, gedirigeerd door de componist zelf)

Orkestratie van Gustav Mahlers 'Symfonisches Präludium' ( Uitgegeven bij Uitgeverij Baton Music Eindhoven)